Telefon Pintar Terbaru Samsung Galaxy J5

Samsung Galaxy J5 Malaysia – Samsung kembali mengeluarkan telefon pintar terbaru mereka iaitu Samsung Galaxy J5. Telefon bimbit terbaru ini mempunyai spesifikasi yang cukup menarik dan dirasa akan mampu untuk bersaing dengan jenama lain seperti Xiaomi dan juga Lenovo yang terkenal mempunyai produk telefon spesifikasi tinggi tetapi dijual dengan harga murah.

Harga Samsung Galaxy J5 Malaysia

Spesifikasi Samsung Galaxy J5

Samsung Galaxy J5 terbaru mempunyai reka bentuk yang tetap menarik dengan skrin sentuh TFT kapasitif berukuran 5 inci. Saiz skrin yang pas namun displaynya cukup tajam dengan resolusi 1280 x 720 piksel (HD 720p) dan ketumpatan 294 ppi (pixel per inch).

Untuk perkakasan, telefon bimbit terbaru Samsung Galaxy J5 menggunakan Chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 Cortex A53 Quad-Core dengan kelajuan 1.2 GHz. Sangat disayangkan bahawa telefon ini masih mengusung RAM 1,5GB yang tergolong kurang mampu bersaing dengan praktikal. Sementara untuk grafik, telefon bimbit ini mempunyai chipset GPU Adreno 306 yang akan membuat permainan yang anda mainkan dapat berjalan dengan lancar.

Untungnya, telefon pintar ini sudah mengusung Android Lollipop sebagai sistem operasi yang direka dengan pandangan khas Samsung TouchWiz UI. Selain itu, kapasiti simpanan dalaman juga disediakan 8 GB dan boleh ditambah dengan menggunakan memori luaran sehingga 64 GB.

Kalau kamu suka mengambil foto, atau suka bergambar selfie, kamera pada telefon bimbit Samsung ini cukup boleh dipercayai. Pada bahagian belakang body terdapat kamera berkekuatan 13 MP yang dilengkapi dengan autofocus dan juga LED Flash. Kamera ini juga boleh merakam video Full HD dengan kualiti yang cukup baik. Pada bahagian depan, di atas skrin terdapat pula kamera berkekuatan 5 MP yang boleh kamu gunakan untuk selfie dan melakukan panggilan video atau video call.

Telefon pintar Samsung ini mempunyai ciri-ciri dwi-SIM yang membolehkan kamu untuk boleh mengakses internet di rangkaian 4G LTE atau juga HSDPA. Selain itu, terdapat pula sambungan melalui WiFi, Bluetooth dan MicroUSB untuk keperluan pemindahan data.

Harga Samsung Galaxy J5 di Malaysia

Dengan spesifikasi yang cukup baik tersebut, kamu boleh membeli handphone Samsung Galaxy J5 ini dengan harga RM849 hingga RM899. Selain itu, terdapat pula harga yang disesuaikan dengan pakej smartplan yang dimiliki operator. Bagaimana, berminat untuk mempunyai telefon bimbit ini?