Samsung Galaxy J7, Spesifikasi Harga dan Ulasan

Telefon pintar terbaru Samsung Galaxy J7 dilancarkan serentak dengan pelancaran Samsung Galaxy J5 beberapa waktu lalu. Sama seperti telefon pintar Samsung Galaxy J5, telefon Samsung Galaxy J7 ini juga direka dengan spesifikasi yang boleh memenuhi keperluan anak muda. Khususnya untuk keperluan mengambil gambar atau juga foto diri selfie. Ini dapat dilihat dari kamera depan telefon bimbit J7 ini yang mempunyai resulusi 5MP serta LED Flash. Kamera depan ini juga dilengkapi dengan ciri-ciri menarik seperti self-timer, pengesanan dan juga touch focus.

Pada bahagian belakang, terdapat pula kamera berkekuatan 13MP dengan aperture f / 1.9 yang boleh merakam vide dengan resolusi fullHD 1080p. Untuk menggunakan kamera telefon bimbit ini, kamu juga boleh boleh melakukan settingan seperti yang terdapat pada kamera DSLR. Contohnya saja settingan autofokus, white balance, exposure compensation dan juga setting ISO. Tak ketinggalan LED flash juga ikut disertakan agar kamu tetap boleh mengambil foto pada keadaan pencahayaan yang kurang.

Menjual Telefon Samsung Galaxy J7 Murah malaysia

Dari segi reka bentuk dan rupa, telefon pintar Samsung Galaxy J7 mempunyai skrin 5.5 inci dengan resolusi hd 1280 x 720 pixel (HD720) dan kepadatan pixel 267 ppi. Dengan paparan ini, kamu boleh lebih mudah untuk membaca artikel di skrin telefon bimbit, menonton filem atau juga bermain game dengan selesa.

Kelebihan telefon bimbit Samsung Galaxy J7 berbanding dengan Galaxy J5 adalah dari spesifikasi perkakasan yang digunakan. Galaxy J7 sudah menggunakan processor Snapdragon 615 octa-core 64bit dengan terperinci Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.0 GHz Cortex-A53. Memori RAM yang disertakan sebanyak 1,5GB dirasa cukup untuk memenuhi keperluan telefon bimbit ini. Sedangkan kad grafik untuk keperluan pengolah gambar menggunakan chipset Adreno 405 yang memang mempunyai prestasi baik. Semua peranti tersebut akan mampu menjalankan sistem operasi Android Lollipop atau Marshmallow yang akan segera dibebaskan dan kemungkinan juga diperuntukkan bagi telefon bimbit Galaxy J7 ini.

Untuk keperluan media penyimpanan, telefon pintar Samsung Galaxy J7 mempunyai memori dalaman dengan kapasiti 16GB. Selain itu, terdapat pula slot memori external yang boleh berfungsi pada media simpanan microSD sehingga 128GB. Keperluan kuasa pada telefon bimbit ini juga diperkuatkan dengan bateri Li-Ion berkapasiti 3,000 mAh.

Samsung Galaxy J7 Malaysia Price

Telefon bimbit terbaru dari Samsung ini memang cukup menarik untuk dimiliki. Jika kamu ingin membelinya, harga Samsung Galaxy J7 di Malaysia kira-kira RM928 hingga RM1028.